Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 17:42 - http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html
Автор: marteniza Категория: Изкуство   
Прочетен: 4287 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 29.06.2010 10:44


http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html

И куп разумни предложения до момента.

БЪДЕЩЕ НЕИЗМЕННО
В световен мащаб електронните библиотеки се развиват с бързи темпове. "Проектът Гутенберг" е създаден през далечната 1971 г. По-голяма част от съдържанието му са пълните текстове на хиляди книги, събрани благодарение на доброволен труд на съмишленици на идеята. Файловете са в свободен формат, за да са достъпни за всеки желаещ.
В Русия библиотеката на Максим Мошков, създадена през 1994 г., се развива също изцяло на доброволен принцип. През 2004 г. срещу нея е заведено дело от компанията "КМ Онлайн" за нарушаване на авторски права, но в крайна сметка присъдата е 3000 рубли глоба за нанесени "морални щети". Същевременно библиотеката привлича вниманието на държавата и създателят й получава субсидия в размер на 1 млн. рубли.
През октомври 2007 г. в Париж бе представен прототипът на Световната дигитална библиотека, иницииран от Конгресната библиотека на САЩ, търсачката "Гугъл" и сътрудничеството на националните библиотеки на Русия, Бразилия и Египет. Целта на проекта е да се постигне свободен достъп до фондовете на световните библиотечни центрове.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - A zakonite?
25.06.2010 15:29
m?
цитирай
2. marteniza - Бе то
26.06.2010 13:12
Бе то и Русенският комитет беше антиконституционен.
Законите се правят от хора и подобни случаи само свидетестват за това, че те трябва да се усъвършенстват. Из мрежата вече се появиха куп разумни предложения по въпроса, съвсем конкретни при това. Е, остава да си изясним и на български що е то виртуална библиотека и има ли тя почва у нас. Все пак, добре е, че хиляди хора се вълнуват за нещо друго, не само за хляба и последната пластична операция на ЛИ. Пък най-обичам тия, дето си точат пари от повредения банкомат, а после критикуват неразборията в банковата система и се скатават. Глупаво е да се изхвърля бебето заедно с мръсната вода. Освен ако не свързваш думите БЕЗКОРИСТНО и доброволен труд само с бригадирското движение. Имам предвид "качващите" съдържание.:)
цитирай
3. ufff - Надявам се
27.06.2010 09:39
нещата да се решат по най-добрия за читателя начин. И дано Законът помогне предвид разумните предложения;)
цитирай
4. marteniza - Така де
27.06.2010 10:36
Нали това е работата на петициите - не да подменят законите, а да привличат вниманието върху нерешени проблеми и недообмислени безобразия. Пък ако всички бяхме единодушни, голяма скука щеше да настане. Оттам нататък думата имат "компетентните органи". Де да ги видим какво ще измътят.
Както конституцията и хартата се грижат да има баланс на интересите /т.е. осигуряват защитата на коренно противоположни интереси, щото държавата и личността нямат много общи интереси, нали така/, както защитата на малцинствените права не противоречи на общоприетите международни норми, така и в тази конкретна област не е невъзможно да се въведе ред, стига някой да иска. Та читатели, автори и издатели /последните поради естествени пазарни интереси е логично да бъдат против петицията и читанковите практики/ да се чувстват еднакво неощетени, доколкото това е възможно днес, разбира се. Тук не включвам самите писатели, защото мнението им е шарено. От света, който познавам най-добре, Куелю няма нищо против "пиратските" публикации и страници в Интернет, където го копират и не смята, че продажбите на книгите му падат по тази причина. Маркес пък не е на същото мнение. Та те са друга бира. Иначе най-лесно е да се руши. Не ми се търсят линкове към най-популярните блогове, където заваляха конкретни идеи. И без това отдавна не бях влизала тук за по-дълго време. /Купонът се измести във фейсбук./:) Всъщност ето нещо, което получих днес, умерено песимистично за единия отбор. Във всеки случай, интересно мнение:

http://www.librev.com/index.php?option=com_content&view=article&id=951&Itemid=195

Явно въпросът вълнува много хора по света и у нас. Което е хубаво.

Все пак, аз съм оптимист. Ако за 2-3 дни се намериха 5 хиляди възмутени читатели, а се предполага, че противниците на петицията, които четат, са поне още толкова, то има надежда за писмената култура. Десет хиляди четящи и мислещи от 8 милиона не е лоша цифра.:)

Да не говорим пък, че всичко зависи от гледната точка, защото за един мой познат, редови будистки монах, цялото това суетене около имена, личности, възнаграждения, заслуги итн. западняшки чудесии, за които му разказах вчера, изглежда напълно неразбираемо и безсмислено, понеже той схваща света и движението на идеите по друг начин. Преди години обвиняваха майка Тереза, че приемала дарения от всякакви хора и че ги депозирала в банката на Ватикана. Това може да е наивност, предоверяване, непознаване на законовия, бюрократичен и корумпиран, лош, лош свят...Ама чак пък крадливост, безсъвестност, или сметкаджийство...

Радвам се да те "видя" и "чуя".

Дяволът е в детайлите. Във връзка са това, ето още по темата за безхаберието и наивността на пишещите, сложно преплетените лични амбиции и добри намерения и бездействието на редактиращите, генериращите решения и т.н. :))))))):

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=780482

И още различни споделени мнения, много от тях, разумни и кинструктивни, независимо от различните позиции на авторите.

http://www.hulite.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5777&postdays=0&postorder=asc&start=0
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marteniza
Категория: История
Прочетен: 985144
Постинги: 206
Коментари: 603
Гласове: 1031
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930