Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 21:44 - "Пътят към Шамбала"
Автор: marteniza Категория: Изкуство   
Прочетен: 4621 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.08.2009 13:30


image

ЧОВЕК И ДОБРЕ ДА ПИШЕ, ЕДИН ДЕН ОТКРИВА ФОТОГРАФИЯТА.

"Не взимай нищо, освен снимки.
Не оставяй нищо, освен стъпки.
Не убивай нищо, освен време."


ПЕПА, БЛАГОДАРЯ ТИ, ЧЕ СЕ ПРЕВЪРНА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА МОИТЕ СЕТИВА.

ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ ЩЕ ПУСНА ЧАСТ ОТ УНИКАЛНИТЕ ТИ СНИМКИ ОТ МУСТАНГ - ПЪТЕШЕСТВИЕ, КОЕТО МЕЧТАЕХМЕ ДА НАПРАВИМ ЗАЕДНО...ТУК ПУСКАМ ПЪРВАТА ОТ ВСИЧКИТЕ 2000. НЕ МИ СЕ ИСКА ТОВА ПЪТЕШЕСТВИЕ ДА ОСТАНЕ САМО В СЕМЕЙНИТЕ ТИ АЛБУМИ, КАКТО ПРЕДИШНИТЕ - ДО ИЗВОРИТЕ НА НИЛ И ДО КИЛИМАНДЖАРО.
ОЩЕ ПРОУЧВАМ ДАЛИ СИ ЕДИНСТВЕНАТА БЪЛГАРКА, ПОПАДНАЛА В КРАЛСТВО МУСТАНГ НЕ САМО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ, ЗА КОЕТО СМЕ СИГУРНИ, А И ЗА ВСИЧКИ ГОДИНИ СЛЕД 1991, ПОНЕЖЕ ПРЕДИ ТОВА ТАМ НЕ СА ДОПУСКАНИ ЧУЖДЕНЦИ. АКО НЯКОЙ ЗНАЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА, МОЛЯ ДА СЕ СВЪРЖЕ С МЕН.
ПОЗДРАВИ НАШИЯ ДУХОВЕН "НАСТАВНИК" :) ОТИС ЧИУ, РЕДОВНИЯТ ПОСЕТИТЕЛ В ХРАМА НА НАН ХУА  /"ЮЖНО-ТО ЦВЕТЕ"/. :))))))))))))))))))))
ПРЕГРЪЩАМ ТЕ.
МАРТЕНИЦАТА

image


Шамбала

Николай Рьорих



Шамбала Сияйна
 
„Лама, разкажи ми за Шамбала!
„Но вие, жителите на Запада, нищо не знаете за Шамбала и нищо не искате да знаете. Вероятно ти питаш само от любопитство и напразно произнасяш тази свещена дума."
„Лама, аз не питам безцелно за Шамбала. Навсякъде хората познават този велик символ с различни имена. Нашите учени издирват всяка искра знание за това забележително място. Чома де Кереш узнал за Шамбала, когато
по-дълго поживял в будистките манастири. Грюнведел преведе книгата на знаменития Таши Лама Палден Йеше „Пътят към Шамбала". Ние се досещаме, че зад тайните символи е скрита велика истина. Наистина ревностният учен жадува да знае всичко за Калачакра."
„Как е възможно, щом жителите на Запада оскверняват нашите храмове? Те пушат в нашите светилища. Те не разбират и не искат да почитат нашата вяра и нашето Учение. Те се надсмиват и се подиграват на символи, чието значение не могат да осмислят. Ако ние посетим вашите храмове, нашето поведение би било съвсем друго, защото вашият велик Бодхисатва Иса е наистина възвишен. И никой от нас не клевети Учението на милосърдието и справедливостта."
„Лама, само много невежи и глупави хора се присмиват на вашето Учение. Всички учения на справедливостта се намират на едно й също свещено място. И всеки, който чувства това, няма да оскверни светите места. Лама, защо мислиш, че същността на Учението на Благословения е неизвестна на Запад? Защо си толкова уверен, че на Запад не знаем за Шамбала?
Лама, ето на моята маса ще видиш Калачакра, Учението, донесено от великия Атиша от Индия. Знам, че ако високият дух е вече готов, чува глас, който възвестява: „Калагия - зовът на Шамбала. Ние знаем кой Таши Лама е посетил Шамбала. Знаем книгата на Високия свещеник „Прекрасният път за Шамбала". Даже знаем монголската песен за Шамбала. Кой знае, може би знаем и много от това, което и на теб не е известно. Знаем, че съвсем наскоро млад лама от Монголия публикува нова книга за Шамбала.""
Ламата втренчено ни изучава и после казва:
„Великата Шамбала се намира далеч зад океана. Това е могъщо небесно владение. Тя няма нищо общо с нашата земя. Как и за какво вие, земните хора, се интересувате от нея? Само на някои места в Крайния Север можете да различите сияйните лъчи на Шамбала."
„Лама, ние знаем за величието на Шамбала. Знаем за реалността на това невиждано място. Но също така знаем и за реалността на земната Шамбала. Знаем, че някои висши лами са ходили в Шамбала, че по пътя си са виждали обикновени физически предмети. Знаем за разказа на един бурятски лама, как са го съпровождали през много тесен таен проход. Знаем как друг посетител видял керван планинци, возещи сол от езерата, разположени по самата граница на Шамбала. Нещо повече, ние самите видяхме бял граничен стълб, един от трите поста на Шамбала. Затова не ми говори само за небесната Шамбала, но ми кажи и за земната, защото и ти като мен знаеш, че земната Шамбала е свързана с небесната. И точно на това място се обединяват двата свята."
Ламата замълча. Изпод полуспуснатите си клепачи той внимателно изучава лицата ни. И във вечерния сумрак започва своя разказ:
„Истинно, идва време, когато Учението на Благословения отново тръгва от Север на Юг. Словото на Истината, започнало великия си път от Бодх-Гая, отново ще се върне в същите места. Ние трябва да приемем това, както си е: истинното Учение ще напусне Тибет10 и отново ще се появи на Юг. Във всички страни ще се проявят наставленията на Буда. Действително, настъпват велики събития. Ето вие идвате от Запад и донасяте вест за Шамбала. Ние наистина
трябва да приемем това. Изглежда, лъчът от Кулата на Ригден Джапо е достигнал до всички страни.
„Като диамант блести светлината на Кулата на Шамбала. Той е там - Ригден Джапо, неуморимият, вечно бодърстващ за благото на човечеството. Очите му никога не се затварят. Във вълшебното си огледало той вижда всички
земни събития. И могъществото на неговата мисъл прониква в далечни земи. За него не съществуват разстояния, той може тозчас да окаже помощ на достойния. Ярката му светлина може да унищожи всяка тъмнина. Неизброимите му богатства са готови да помогнат на всички нуждаещи се, на тези, които са отдали себе си в служба на справедливостта.
Той може даже да изменя кармата на хората..."
„Лама, струва ми се, че говориш за Майтрея, нали така?"
„Не трябва да говорим за тази тайна! Съществуват много неща, които не могат да бъдат изказани. Съществуват множество неща, които не могат да изкристализират в звук. В звука откриваме мисълта си. Чрез звук отразяваме мисълта си в пространството и можем да нанесем много голяма вреда. Затова всичко, разкрито преди уречения час, ще причини неизброими бедствия. Даже най-големи катастрофи могат да възникнат от такива лекомислени действия. Ако Ригден Джапо и Благословения Майтрея са за тебе едно и също лице - тъй да бъде! Не съм го казвал аз! Неизброими са жителите на Шамбала. Многочислени са великолепните нови сили и постижения, които се подготвят там за човечеството..."
„Лама, във Веданта15 се казва, че на човечеството много скоро ще бъдат дадени нови енергии. Вярно ли е?" „Безкрайно е великото, отсъдено и подготвени. От Свещените писания знаем за Учението на Благословения, за жителите на далечните звезди. От същия източник сме чували за летящата стоманена птица... за железните змейове, които поглъщат пространството, изригвайки огън и дим.
Татхагата Благословения16 е предсказал цялото бъдеще. Той знаел по какъв начин помощниците на Ригден Джапо ще се въплътят в необходимия момент, как свещената армия ще избави Лхаса17 от всичките й гнусни врагове и как ще се установи царството на справедливостта"
„Лама, щом великите воини са въплътени, нима Шамбала няма да действа тук, на Земята?"
„Навсякъде - и тук, и на небесата. Всички сили на доброто ще се обединят, за да унищожат тъмнината. Всеки, който помогне в този велик труд, ще бъде възнаграден стократно още тук, на Земята, в това въплъщение. А всички съгрешили против Шамбала ще загинат в това си въплъщение, понеже са изчерпали милосърдието."
„Лама, ти знаеш истината. Кажи ми тогава защо има толкова недостойни свещенослужители?"
„Разбира се, това е непростимо, но щом Учението трябва да тръгне на Юг, не е чудно, че мнозина учени лами напуснаха Тибет. Знаят ли на Запад, че Панчен Ринпоче (Таши Лама) е свързан с Шамбала?"
„Лама, ние знаем, разбира се, че Панчен Ринпоче е дълбоко уважаван навсякъде. В много страни сме чували, че не само будисти, но и хора от различни националности възвишено се изказват за Негово светейшество. Говори се даже, че много преди неговото отпътуване на фреските в личните му
покои са били изобразени всички детайли от предстоящото му пътешествие. Ние знаем, че Панчен Ринпоче следва обичаите на всички велики лами. Разказвали са ни как през време на бягството му той и последователите му избегнали много и най-големи опасности.
Известно ни е как веднъж, когато преследвачите от Лхаса вече почти го стигнали, мощен снеговалеж им преградил пътя. Друг път Панчен Ринпоче достигнал планинско езеро, пред него стояла трудна задача. Враговете му били
наблизо и за да избяга от тях, трябвало да премине дългия път покрай езерото. Тогава Панчен Ринпоче потънал в дълбока медитация за известно време. Излизайки от нея, заповядал на кервана да остане цялата нощ на брега на езерото въпреки опасността. И тогава се случило Необикновеното - през нощта стегнал силен студ, езерото се покрило с лед и след това завалял неочакван сняг. Преди изгрев слънце, още докато било тъмно, Таши Лама наредил на своите хора бързо да тръгнат на път и заедно с триста свои последователи прекосил езерото по леда по най-късия път, избягвайки по този начин опасността. Когато враговете стигнали до езерото, слънцето вече било високо и ледът се стопил. Оставал само дългият път. Така ли е било?"
„Истина, така е. По време на пътешествието на Панчен Ринпоче му помагала свещената Шамбала. Той виждал много и чудни знаци, когато бързал на Север, пресичайки хребетите."
„Лама, недалеч от Улан Даван19 видяхме огромен черен грифон, който беше ниско близо до нашия лагер. Той се движеше напряко на пътя на нещо сияещо и красиво, летеше на юг над нашия лагер и светеше в лъчите на слънцето."
Очите на ламата блеснаха. Нетърпеливо той попита:
„Усещахте ли мирис на храмови благоухания в тази пустиня?"
„Лама, ти си съвършено прав - в каменистата пустиня, намираща се на няколко дни път от всякакво жилище, мнозина от нас едновременно усетиха повей на изискан аромат. Това стана на няколко пъти. Никога по-рано не сме
чувствали такъв приятен мирис. Той напомняше благоуханието, което ми беше дал един приятел от Индия - откъде го беше взел, не знам."
„Аха, вас ви пази Шамбала. Огромният черен грифон - това е вашият враг, който се стреми да разруши работата ви, но предпазващата сила на Шамбала ви съпровожда във вид на лъчиста форма на Материята. Тази мощ е винаги с
вас, но не винаги можете да я усетите. Само понякога тя се проявява, за да ви даде сила и ви насочи. Забелязахте ли накъде летеше тази сфера? Трябва да вървите именно в тази посока. Ти спомена свещения зов „Калагия!" Когато някой чуе този повелителен призив, нека да знае, че пътят за Шамбала е отворен за него. Той трябва да запомни годината, когато е бил призован, защото именно оттогава е помощта на Ригден Джапо. Обаче вие сами трябва да знаете и да разберете по какъв начин се оказва помощ на хората, защото те често изпускат изпратената им помощ."
„Лама, разкажи ни по какъв начин Шамбала помага на обикновените хора? Ние знаем за адептите20 и за въплътените сътрудници на Шамбала. Но по какъв начин мощта на Шамбала се проявява сред обикновените хора?"
„Неизповедими и разнообразни са пътищата. На този, който в предишните си въплъщения е следвал Учението на справедливостта и е бил полезен на Общото дело, му помага същото това Общо дело. Преди няколко години, през време на война и смутове, някакъв човек се обърнал към един лама с въпрос дали трябва да си смени местожителството. Ламата му казал, че може да остане на предишното място в течение на шест месеца, но след това ще се окаже в голяма, опасност и трябва да бяга незабавно. В течение на тези шест месеца работите на човека вървели твърде успешно: всичко било спокойно и собствеността му се умножила. Когато шест месеца изтекли, той си помислил: „Защо да рискувам имуществото си, напускайки това мирно място? Всичко ми се нагласява толкова благоприятно и явно няма никаква опасност. Вероятно ламата е сбъркал."
НО КОСМИЧЕСКИЯТ поток не може да бъде спрян. И предсказаната опасност неочаквано възникнала. Отрядите на враговете с пълна скорост се приближили към това място от две страни. И човекът разбрал, че е изпуснал най - добрата възможност и пътят му сега бил отрязан. Той побързал към същия лами и му разказал за случилото се."
„Ламата му отвърнал, че по силата на някои причини той може да бъде спасен. Но, добавил той, сега е много по-трудно да ти се помогне. Най-добрата възможност е изпусната, но все пак мога още да направя нещо за теб.
Утре заедно със семейството ти се отправете на Север на коне. По пътя ще срещнете враговете си. Това е неизбежно. Като ги видите, отбийте се от пътя и стойте неподвижно. Даже ако се приближат до вас, даже ако ви заговорят, мълчете и не мърдайте, докато не си отидат."
Така и станало. Този човек със семейството си и покъщнината си рано сутринта тръгнал на път. Неочаквано в утринната мъгла зърнали очертанията на бързо приближаващи войници. Те се отбили от пътя и застанали мълчаливо
и напрегнато.
Войниците бързо приближавали и човекът чул как единият извикал: „Ето ги! Виждам хора! Ще падне плячка!" Другият се изсмял: „Приятел, изглежда лошо си спал тая нощ, щом не можеш да различиш хора от камъни. Ето ги на, а ти казваш, че не били камъни!"
Първият настоявал: „Но аз виждам кон!" Вторият се засмял: „На този каменен кон далече няма да стигнеш. Нима си въобразяваш, че този „кон", като усети нашите коне, ще остане неподвижен?"
Войниците дружно се засмели и шегувайки се за грешката на първия, минали доста близо покрай неподвижната група. После изчезнали в мъглата. Така човекът бил спасен, и то при много опасни обстоятелства. Защото някога е бил полезен за Шамбала.
Шамбала знае всичко. Но тайните на Шамбала строго се пазят."
„Лама, а как се пазят тайните на Шамбала? Казват, че много сътрудници на Шамбала, много вестители обикалят; света. Как могат да запазят тайните, които са им доверили?"

Простичко:
При този излаз на небе
останах само по душа.
Което бе...и то не бе.
Но е възможно да греша...

   



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Tuk
29.08.2009 13:11
Tuk predi nqmashe li samo 1 snimka?
цитирай
2. marteniza - Тук
29.08.2009 23:31
Тук Преди имаше само една снимка. А След може да има и повече от две. Ако успея да се преборя с високата им резолюция, защото така взети от натура са прекалено сложноцветни, затова им е трудно да се отзоват на приземяващия download. :)))))))))))))))))))))
Иначе често мнозина се поддава-т /-ме/ на илюзията, че пътят непременно трябва да води към...нещо важно..и крайно...по възможност различно и извисено...извън нас и общото ни...отвъдно не-/свръх-след-под-над/-битие...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marteniza
Категория: История
Прочетен: 985251
Постинги: 206
Коментари: 603
Гласове: 1031
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930