Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2008 03:48 - Африка има фотогенично лице /Картини от Третия сън*/
Автор: marteniza Категория: Изкуство   
Прочетен: 6306 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2010 12:38


Африка има фотогенично лице /Картини от Третия сън*/

                                                 На моето южно момиче, на моето южно момче. Лина и Росен, благодаря ви за приятелството!  :)))

image

      Природата е сътворила човека от суета - за да има кой да я съзерцава и осмисля; а пътешествениците са богоизбраните измежду всички хора за тази цел! Те са галеници на съдбата - очите им не само запечатват гледките като фотографска плака. Скиталците са „потърпевши” - участват, съпреживяват. Всичките им сетива са впрегнати да носят възприятия,  стимули за вътрешния взор. Претопени в работилницата на душата, избродените дестинации имат спицифична индивидуалност – хибрид между видимо и невидимо, между интимно и надличностно. Затова портретът на една страна никога не може да бъде двуизмерен, или възпроизводим под индиго.

За мен Южна Африка има фотогенично лице - гальовно лятно слънце и поносим хлад през зимните месеци, жирафи и зебри с уникални шарки, стада от слонове, антилопи, бикове, леопарди и лъвове под сенките на Крюгерпарк, тюлени и пингвини край най-южната континентална суша, нахални щрауси и маймуни по пътя към нос Добра Надежда; живот на открито, сред простора на буша, пред спиращите дъха гледки на Годсуиндоу /Прозореца на бога/ и Дракънсберг. Зрелищен екологичен спектакъл, разгърнат под Южния кръст.

В една фраза от „Философия на историята”, която днес със сигурност би го накарала да се чувства неуютно, Хегел пише, че Африка "не е историческа част от света...Това, което собствено разбираме под Африка, е неисторическият, неразвитият Дух, все още потопен в състоянието на чиста природа.”

Немският философ би се почувствал неудобно, защото освен пещерните рисунки, мега разнообразната флора и фауна, Южна Африка днес е и гостуващата изложба на Пикасо, и картините на Марлене Дюмас и първият турист в космоса; Южна Африка е желязо, злато и скъпоценни камъни, но и нобелови лауреати за мир и литература – Туту, Мандела, Гордимър, Кутси; а също джобургски миньорски сленг, гузни африканерски съвести; тя е още Шарлийз в ролята на Чудовище; виното на хугенотите; кръгът "Дръм"**; оригиналната музика на Царя лъв; турнирите по крикет и олимпийските шампиони по плуване; болните от СПИН, „Цоци” във всичките му измерения***; парламентът, заседаващ в два града по шест месеца; тя е държава с 11 официални езика по конституция, с уникална Комисия за истината; жителите й са конгломерат от бивши поданици на кралицата или на Шака зулу, потомци на холандци, немци, индийци, африкански племена;  50 етнически групи, като общностите нгуни представляват 2/3 от цялото; те се се състоят от групите кхоса, зулу, свази и ндебеле; други народностни групи са сан (или бушмени, най-старото местно население); сото-тсуана, тсонга и венда. Чернокожите са 33.2 от общо 44 милиона.

image

 

 

Битието на различните южноафриканци включва тайнствени ритуали край езерото Фундудзи, но и концерти на най-известните рок групи в света; Голд Рийф сити и Музея на апартейда - по някаква ирония, между туристическото градче и хранилището на паметта за горчивия национален опит, съществува мирно добросъседство. Включва подвига на пионерите, изкуствените земетресения и казината на Сън Сити, действащите диамантени мини; "Люлката на човечеството" - местността около пещерата, където са открити едни от най-древните човешки останки; метеоритният кратер по пътя към Уормбад. Включва целомъдрената Претория, надничаща през септември изпод лилавите букли на разцъфналите джакаранди; неспокойния, греховен Йоханесбург, в чийто среднощен търбух ритъмът на джаза се смесва със сирените на линейките и полицейските коли. Включва Тейбъл маунтън и крайбрежните ресторанти на Кейп Таун, курортите край Дърбан, лозята на Стеленбош. Включва полети с балон над обширното плато на Джоузи с десетките изкуствени езера и басейни; ферми с ездитни коне почти в центъра на града, квартали за развлечение. Шопинг центрове,  задръстени с бутици, занаятчийски и антикварни магазинчета; делови небостъргачи, озеленени жилищни квартали, мизерни тауншипове****; нагъчкани централни улици, пищни зоопаркове и екзотични ботанически градини – едни от най-богатите в света; динамични индустриални зони, китайски пазарища, източни храмове; свръхмодерни складови площи и стъклени офиси; чайни и църквички в английски колониален стил. Ориенталски ресторанти, населени с най-пъстрото човешко множество: индийки в сложно усукани сарита, таинствено забулени арабски красавици, чернокожи матрони с пъстроцветни традиционни костюми и неподражаеми прически, босоноги, ослепително руси африканери. Направо“Юнайтед калърс ъф Бенетон” - не случайно  наричат южноафриканците „нация на дъгата”. Вече не мога да си поема дъх, а изброих само някои от маските и превъплъщенията на познатото от часовете по география плато и на неговите обитатели. Място, където природата и времето действат с артистичен анархизъм, а културата въплъщава най-необузданите езически и/или месиански фантазии на десетки народи.

 image

Въпреки всичко това, или благодарение на него, Република Южна Африка е на светлинни години напред в икономическо отношение, сравнена с другите африкански страни – дава около 45% от промишлената продукция, 20% от БВП, 60% от добива на стомана и  генерира над половината от електрическата енергия на целия континент. По основните икономически показатели тя фигурира в групата на 25-те най-развити държави в света. Инфраструктурата и банковата й система са  добре развити, самоизхранва се и дори изнася част от селскостопанската продукция.
Тя е най-големият в света производител на злато, нарежда се сред крупните производители на платина, хром, ванадий, манган, живак;  има в изобилие въглища, мед, заема едно от първите места по добив на диаманти.
Промишлените производства - машини, транспортно, електротехническо оборудване, електроника, химически продукти, текстил, хранителни стоки - допълват картинката.
Великобритания, САЩ, Германия. Япония, Китай, Италия, Саудитска Арабия, Франция  се надпреварват да инвестират в района и да търгуват с този партньор, който показва забележителна икономическа стабилност, въпреки нарастналата престъпност, корупция и цикличните кризи – неизбежните язви по иначе красивото лице на Южна Африка.

Българските емигранти в РЮА наброяват между 15 000 и 50 000 души, никой не знае със сигурност точната цифра. Повечето са скорошни преселници – лекари, инженери, икономисти, има музиканти и художници, техници, учители, филолози; дошли са непосредствено след падането на Берлинската стена - по него време уреждането на документи и намирането на работа тук били по-лесни, отколкото в Европа или Щатите.
    Всички са преминали през едно трудно начало, през някаква мъчителна адаптация: инженери, програмисти и лекари разнасяли пици, докато се явят на успешно интервю, или си вземат приравнителните изпити; техници, певци и художници трамбовали по 40 км пеша, за да работят като "момчета за всичко" във второразредни фабрики, докато си създадат професионално име; учителки, монтьори, козметички и майстор-готвачи обслужвали клиенти в ресторантите и магазините срещу дребни бакшиши, докато научат езика и отворят собствен бизнес. По-слабохарактерните не издържали на напрежението, постепенно отпаднали от състезанието и се завърнали при удобствата и рутината на скромното си предишно съществувание. Други предпочели да се пробват в Канада, или в Австралия. Децата растяли, изчезвали едни трудности, появявали се други. Рухвали дългогодишни приятелства; никнели, зреели, повяхвали и издъхвали хора и обичи; разрушавали се семейства, създавали се нови; животът вървял напред.
    Сега оцелелите с право се гордеят с постигнатото - прилични къщи и коли на изплащане, добро образование за децата, облекчения в грижите за дома, помощ за роднините; кратки, но интересни ваканции, живот на открито за широко скроени хора. Българи има във всички сфери на изкуството, производството и услугите - галерии, комуникации, музика, фабрики, работилници, банки, болници, магазини, разсадници, предприятия, ресторанти, хотели, сервизи, училища; в няколко правителствени учреждения, в редица преуспяващи частни фирми. Мнозина въртят успешен собствен бизнес. Плод на труд, усилия, воля, упоритост, а защо не, даже на балкански инат. Разбира се, и сред тази пъстра китка се намират хора всякакви - нехранимайковци, позорящи не само личните си имена, но и престижа на нацията, към която принадлежат; новобогаташи, диплещи притежания и самочувствие с неизвестен произход; крадци на коли, фалшификатори на кредитни карти, притаили се мафиоти; сноби, мързеливци, грандомани, лъжльовци, клюкари, интриганти, дребни душици, с други думи – обичайната за всяко стадо мърша. Подобно на досадна пъпка, здравият организъм се стреми да ги отстрани от кожата...Южна Африка с властно безразличие налага стила си над всеки човешки каприз.

image 

Не е трудно човек да остави сърцето си из обширните савани, край разклона на Индийския и Атлантическия океан, в Претория, или Джобург. Потънал в себе си, този  обстоятелствен, величествен, многослоен, но и топъл, колоритен, усмихнат свят привлича читавите емигранти, постепенно се превръща в обект на тяхната може би несподелена, спокойна, късна и затова предпазлива, но трайна любов.

Нощем изгубените африкански образи, битуващи в отвъдните думи на отминали поколения, нахлуват в съзнанието ми, преплетени със звуците на деня: шепотът на сейбите постепенно измества шума на моторите, а пращенето на съчките край огъня – досадните мелодийки от мобифоните. Сънувам лицето на Африка, вглъбено, потънало отчасти в сенките на миналото, отчасти разфокусирано от постмодерни комплекси и отчасти футуристично – като творение на Табани Мавундла*****, показано на Prкt-а-Porter в Париж.

 

 image

*      Първият сън е детството, вторият - Венецуела

**     Кръг от чернокожи интелектуалци в Йоханесбург по времето на апартейда, някои от тях са лични приятели на Надин Гордимър.

***   Tsotsi (tsotsa – на сесОто думата означава безвкусен начин да се носи дреха; в чернокожия урбанистичен сленг е придобила значение на крадец, дребен мошеник, като от „tsotsa” варира в „tsotsi”). Има се предвид и южноафриканската кинолента с малък бюджет „Цоци”, която спечели „Оскар” за  чуждестранен филм. Филмът на пръв поглед разглежда наболели проблеми на пост-апартейд-обществото в РЮА, но отправя и едно по-общочовешко послание за преборване с бедността, насилието, отхвърлянето на различния.

      ****   Бедняшки квартали

      ***** Млад, талантлив чернокож южноафрикански дизейнер, естествено съчетаващ традиционни и модерни елементи в идеите си за съвременни облекла

   


Тагове:   таг,


Гласувай:
0



1. martiniki - засилих се да чета, привлечена от първото изречение още, но
13.07.2008 08:42
има участъци от текста които си направила някак невидими...

цитирай
2. marteniza - Ми така е
13.07.2008 09:39
Оправих го, но беше трудно да уцеля дамара на безчувствената машина. Все не можех да разбера защо беше толкова бавен нет-а посреднощ. Пък той проявявал характер. Нямам абсолютно никаква представа защо се беше получила тая разлика в цвета на буквите... :))))))))))))))))

Eто откъде се вдъхнових за заглавието:

http://www.igougo.com/journal-j6529-Baltimore-The_photogenic_face_of_BALTIMORE.html#ReviewID:1233045
цитирай
3. martiniki - чета те
13.07.2008 22:36
и съм възхитена и респектирана все така. Да се съхраниш!
цитирай
4. marteniza - :)
14.07.2008 00:44
Попитали един градинар, работещ на голф игрище - как успяватe да съхраните тревата точно такава, каквато трябва да бъде? А, много е просто, рекъл човекът. Още дядо хвърлил няколко семенца райграс и после, в продължение на 100 години - подстригване. :)
Благодаря ти, че забеляза усилията, martiniki.
цитирай
5. martiniki - :))))))))))))))))
14.07.2008 07:42
и с чувство за хумор!
цитирай
6. marteniza - :)))))))))
14.07.2008 10:00
Познавам и други вселени, които са оцелели, защото са се смели. Виж тук - МК, край Черни Лом:

"ДРАГИ ЧИТАТЕЛЮ!
Ти държиш в ръцете си първата книжка на литературното списание "Ясна мъгла "!
В Дунавската хълмиста равнина израснаха сътрудниците на нашето списание. В оная Дунавска хълмиста равнина, където текат масленочерна Янтра, плитководна Стара река и почти пресъхнал Черни Лом. Там, където се извисяват високите комини на Комбината за захар - Горна Оряховица, на ДКК"Домат" - Джулюница, и малко по-ниският такъв на ДКЗ "Подем" - Овча могила. Там, където раснат едри пиперки, дъхави праскови, сочни дини и огромни тикви.
Да, полето ражда тикви, читателю, но както сам ще се увериш, като прочетеш нашето списание, ражда и автори!
Прочее, чети, читателю, и ако има нещо, все едно че няма нищо!
МАРИН КРУСЕВ
Главен редактор"
цитирай
7. анонимен - Dishev
15.07.2008 13:05
И - доколкото си спомням - всички "автори в броя: все наши хора". Тъй се твори нетленното (уф! - офтопик, но пак ме върна във времето...). :)
цитирай
8. martiniki - :)
15.07.2008 14:31
Четох и аз, Комето пусна някои стихове от ясната мъгла ;)
цитирай
9. marteniza - Dishev! / :) /
15.07.2008 20:49
Не s-Pa/n/-ish и не си офтопик, най-много да си оф- оф- Бродуей, затова Стъргалото ти варира авангардно за ужас на дeдо Вазов. Колкото до нашите хора, "къде се изгубиха всички" след "Андрей Рубльов" и "Огледалото"?...:)

цитирай
10. marteniza - :))) martiniki!
15.07.2008 20:50
Така ли, мило? Пък аз да не видя в мъглата...:)

Трябва да е от Четвъртия сън...

Зима в „Люлин”

По лицето - снежинки, по пръстите - меки иглички;
храсталаци се гушат в маншона на свода небесен.
Циганета подръпват юздите на кранта безлична;
от каручката висва боклук, като крак на обесен.
Изкипява кафето под вой на трамвай-махмурлия.
Край метрото спешени врабци накълвават спринцовки.
Подредено-изгладени, в бързоподвижни кутии
с „направление - офиса” тръгват души-заготовки.
Пъстрокожка бетонна, навлечена с дрипи панелни;
казина и кантори, пазари, кръчмета и банки,
непроучена тъмна материя, кал безпределна
и сокаци трънливи с натирени псета-стопанки.
Ако някой от Гугъл се спусне в кварталната джунгла
като коледна свещ, като кръпчица светла в палтото
ще му кимне кубето на църквата с бялата гугла.
По лицето – снежинки, по пръстите – толкоз, каквото...


Топлообмен

По скулата ми босите снежинки
щъпуркат с изтъняващи крачета;
разтичват се стопени половинки
с усърдие трагично и превзето.
Тогава си мечтая да съм вейка,
парченце пръст, скала, или пътека...
покрилият ме сняг да не офейква,
втечнен от топлината на човека.

***

Тази зима не е като другите.
Заблудила е всики сезони,
че по тяхна вина и заслуга
съчетава мистрали с мусони.
Тази зима е всъщност предишната,
но останала кръгло сираче.
Предпочита да плаче на скришно
и отказва се нещо да значи.
Тази зима, отново обичана
ми напомни за бавното време.
С ветрове, снегове и наричане.
тя ме върна към корена земен.




:)))))))))))))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marteniza
Категория: История
Прочетен: 986616
Постинги: 206
Коментари: 603
Гласове: 1031
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930